I want your soul

En als dat niet gaat, zijn dode bomen ook goed. Ik maak daar wel iets mee.

Deze plankjes zijn gemaakt uit Notelaar, Tamme Kastanje of Els. De Notelaar stond in een tuin en moest wijken om plaats te maken voor een wijkfeest, de Elzen werden te groot en de Kastanje, ja die was Tam en dood in een bos (storm heeft hem geveld). Allemaal hout dat groeide op maximaal 3km van de zager. Veel lokaler dan dit wordt het niet.

Het hout werd door mij persoonlijk verzaagd op een Woodmizer LT15 mobiele lintzaag en te drogen gelegd onder afdak.

Verzagen van notelaar

De planken zijn allemaal uniek en bevatten stuk voor stuk een referentie naar de wijze waarop ze verzaagd of verwerkt werden. Hier en daar zal je ontdekken waar de kettingzaag gebruikt werd om de boom te vellen. Korte lijntjes wijzen op een snede met de lintzaag en soms, heel soms vind je een uniek stuk met wat slaap erin. Dit is een schimmel die een unieke tekening veroorzaakt en afsterft als het hout droogt.

Het hout werd na het schuren behandeld met Rubio Monocoat olie, een voedselveilige olie die het hout beschermt tegen de invloeden van water. Probeer je plank niet volledig onder te dompelen, maar enkel schoon te maken met een natte doek, je zal er langer plezier van hebben. Als je merkt dat de plank schraal wordt, kan je een portie houtboter gebruiken om ze terug haar mooi uitzicht te geven.

4 reacties

  1. Heel mooie plankjes PJ ,ik zal ze veel gebruiken en er goed zorg voor dragen . Waar kan ik die hot boter kopen ? En kan ik er dan opnieuw en met een gerust hart etenswaren opleggen? MVG Nadine Lege Weg 9 Wetteren

  2. Is de naam houtboter beschermd ? Kan ik het recept voor het aanmaken van houtboter krijgen? Ik heb al zachte houtwas en harde metaalwax gemaakt, telkens zonder giftige bestanddelen. Graag voegde ik dit toe aan mijn bescheiden aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *